Pétanque Union Bois le Duc, 's-Hertogenbosch - Nederland

 

 

 

 

Pétanque Union Bois le Duc

 

 

 

‘s-Hertogenbosch - Nederland

 

Opgericht d.d. 6 juli 2016

Aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB)

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home

Nieuws

Organisatie

Accommodatie

Evenementen

Uitslagen

Foto’s

Over ‘pétanque’

Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anno 2020 door sport verbonden met

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPELREGELS

 

 

De belangrijkste spelregels van het spel ‘pétanque’ zijn vrij eenvoudig. Het spel wordt altijd gespeeld door 2 teams. De teams bestaan altijd uit een gelijk aantal spelers: 1, 2 of 3 spelers per team:

 

·       1 tegen 1 met elk 3 boules (tête à tête).

·       2 tegen 2 met elk drie boules (doublet).

·       3 tegen 3 met elk 2 boules (triplet).

 

Door loting (werpen muntstuk) wordt bepaald welk team mag beginnen.

 

Eén van de spelers van het team dat de loting heeft gewonnen trekt nu een cirkel van minimaal 35 en maximaal 50 centimeter op de grond en gooit van daaruit het kleine balletje (ook wel ‘butje’ genoemd). Het but moet blijven liggen op tenminste 6 maar niet meer dan 10 meter van de werpcirkel.

 

Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten in de werpcirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

 

Lukt het vervolgens de tegenstander een boule beter te plaatsen (lees: dichter bij het but), dan heeft het de leiding. Nu moet het eerste team weer proberen de situatie naar haar voordeel om te buigen en gaat daar mee door tot het (al dan niet) gelukt is.

 

Heeft een team géén boules meer te spelen dan kan haar tegenstander met zijn nog resterende boules proberen opnieuw op punt te komen of, - als dit team al op punt ligt -, nog meer punten proberen te scoren.

 

Hebben beide teams géén boules meer te spelen, dan worden de punten geteld. Dat zijn er zoveel, als een team boules dichter bij het but heeft liggen dan de beste boule van haar tegenstander. Er is nu één mène gespeeld.

 

 

 

 

Team A heeft 2 punten.

Team A heeft 1 punt.

Team B heeft 1 punt.

 

Winnaar is het team dat als eerste 13 punten heeft gehaald.

 

 

Downloads

 

Internationale spelregels in het Engels (bron: F.I.P.J.P.)

 

Internationale spelregels in het Nederlands (bron: NJBB)

 

Basisspel- & gedragsregels (voor nieuwe verenigingsleden P.U. Bois le Duc)

 

Download hier de flyer ‘pétanque’.

 

 

Fanny

Iedereen die een wedstrijd verliest met 0‑13 zal ongetwijfeld wel eens geconfronteerd worden met de uitdrukking ‘Fanny’. In volslagen onschuld vraag je je voorzichtig af wat deze uitdrukking dan wel inhoudt.

 

Aan het eind van de 19e eeuw, bij één van de eerste verenigingen (Jouve) in Lyon, had Fanny Dubriand de gewoonte haar achterste te laten zien om spelers die met 0‑13 verloren hadden, te vernederen. Waren de verliezers gedwongen haar billen te kussen? We weten het niet. In ieder geval gebruikt men sindsdien de uitdrukking: ‘Embrasser Fanny’ (‘Fanny kussen’ of ‘Fanny omhelzen’).

 

Volgens een ander verhaal was Fanny aan de vooravond van de 1e wereldoorlog serveerster in een café in Grand Lemps in het noorden van Frankrijk. Zij liet zich omhelzen door verliezers die géén enkel punt tijdens een wedstrijd behaalden. Deze omhelzing was een troost, een soort schadevergoeding om het leed te verzachten. Tot op een dag de burgemeester van de regio ook bij haar kwam om te worden getroost: had Fanny iets tegen hem? Het is in ieder geval zo dat ze boven op een stoel klom, haar rokken omhoog deed en wat hield ze hem voor? Haar ‘andere wangen’, waarop meneer de burgemeester trouwens zonder blikken of blozen, twee dikke klapzoenen gaf. Dat was het begin van een lange traditie.

 

Sindsdien, omdat de spelers niet altijd een lieve Fanny bij de hand, of liever gezegd aan de lippen hebben, bezitten veel verenigingen een namaak Fanny die ze op een ereplaatsje hebben staan en waar de winnaars hun slachtoffers mee naar toe nemen en verplichten met een kniebuiging een kus te geven op de billen van Fanny. Wanneer het een goede speler betreft die het ongeluk heeft Fanny tegen te komen, dan halen de wat mindere spelers weer eens opgelucht adem. Hun zelfvertrouwen is weer wat opgekrikt. Al ben je nog zo goed, de bal blijft rond. Een prachtige psychologische oplossing om het spel voor iedereen aangenaam te houden. Een schitterende folkloristische traditie, en een wonderlijk verhaal dat nog steeds voortleeft.

 

 

Met ‘frisse tegenzin’ kust de verliezer de billen van Fanny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB): 3035

Kamer van Koophandel: 66425654

RegioBank: NL80 RBRB 0200 4914 82

 

 

Privacybeleid